Stručný průvodce moderními interkomovými systémy do bytů

 

 Camilla Ashdown, 21. 04. 2023 | 5 min čtení

Potřebujete interkomový systém do bytů pro nový developerský projekt?

interkomové systémy do bytů

 

Provedeme vás jedním z nejdůležitějších aspektů moderních projektů bytových objektů: přístupovým systémem. Když jde o bytové domy, je zajištění bezpečnosti, ochrany a pohodlí jejich rezidentů nesmírně důležité. A právě zde nastupuje na scénu moderní přístupová technologie založená na IP protokolu.

Doby tradičních zámků a klíčů jsou nenávratně pryč. Dnešní interkomové systémy do bytů využívají nejmodernější technologie, které poskytují bezpečnější, pohodlnější a spolehlivější řešení jak pro správce budov, tak pro jejich rezidenty. V tomto blogovém příspěvku si stručně popíšeme, co je potřeba k jeho realizaci.

Chcete si přečíst podrobnějšího průvodce moderním přístupovým systémem do rezidenčních budov? Stáhněte si zdarma naši novou e-knihu: Access Control 3.0

Potřebná zařízení

IP interkomy

Začněme pěkně popořádku. IP interkomy jsou samozřejmě nedílnou součástí každého moderního interkomového systému do bytů. Jednoduše řečeno, umožňují rezidentům komunikovat s návštěvníky a umožňují jim vstoupit do budovy. Moderní interkomy jsou ovšem vybaveny širokou škálou funkcí, které přináší mnohem víc, než jen pouhé stisknutí tlačítka s jmenovkou a zavolání do něčího bytu.

Například vhodně vybraný interkom  může být vybaven širokoúhlou kamerou s Full HD rozlišením! Dále může mít 10" dotykový displej, může kombinovat více přístupových metod v jednom zařízení (včetně přístupu mobilem – ten je ze všech nejlepší), může podporovat obousměrný přenos videa, může mít přizpůsobitelné uživatelské rozhraní, které zákazníkům umožňuje vybrat si, co se bude na displeji interkomu zobrazovat a tento seznam může být nekonečný.

Vnitřní panely a mobilní aplikace

Vnitřní panely jsou umístěny uvnitř domácnosti rezidenta, jsou k dispozici ve všech tvarech a velikostech a nabízejí řadu funkcí – od jednotek podporujících pouze přenos zvuku až po pokročilejší jednotky, které mohou streamovat videohovory a být integrovány se systémy domácí automatizace. V zásadě byste se neměli zaměřovat pouze na praktičnost – ujistěte se, že vybíráte také zařízení, které dobře vypadá, protože koncovým uživatelům na tom bude záležet (to vám můžeme zaručit).

Skvělou novou moderní funkcí je využití mobilních telefonů rezidentů coby odpovídacích jednotek. A to díky aplikaci, která dokáže přijímat hovory z interkomu u vchodových dveří. Tato funkce je skvělá a umožňuje rezidentům na dálku otevřít dveře. Díky kombinaci s vnitřním panelem tak rezidenti získávají to nejlepší z obou světů.

Přístupové čtečky

Do větších bytových domů, ve kterých se nachází více společných prostor, je potřeba nainstalovat také přístupové čtečky, aby bylo možné zabezpečit nejen vchodové dveře.

Vyberte zařízení, které má v sobě zabudovaný kontrolér a podporuje více metod udělení přístupu, což uživatelům poskytuje flexibilitu.

Vyžadují rezidenti moderní funkce?

Je pravda, že průměrný koncový uživatel se příliš nevyzná v technických detailech přístupových systémů a málokdo by se dožadoval nejmodernějšího interkomu a funkcí, jako je čtení QR kódů. To ovšem neznamená, že byste měli zanedbávat nabídku těch nejlepších technologií.

Pokud budete předvídat požadavky trhu, zajistíte si náskok před tím, co budou požadovat vaši zákazníci, až se tato technologie stane standardem. Může také zvýšit hodnotu vašeho projektu a zajistit rezidentům větší pohodlí a komfort.

A když už je řeč o pohodlí, další nezbytnou funkcí moderních interkomových systémů do bytů je také přístup mobilem. Přístup mobilem umožňuje rezidentům používat své chytré telefony jako klíče přístupu do budovy, čímž se eliminuje potřeba mít u sebe fyzické klíče nebo přístupové karty. Díky tomu je pro rezidenty nejen vstup do budovy pohodlnější, ale také se zvyšuje zabezpečení, protože se jedná o bezpečnější a lépe kontrolovatelné řešení.

Přístup mobilem obvykle ke komunikaci mezi chytrým telefonem rezidenta a přístupovým systémem budovy využívá technologii Bluetooth nebo NFC. Když rezident přistoupí k interkomu nebo přístupové čtečce, systém rozpozná Bluetooth signál ze zařízení a umožní přístup, někdy na to stačí pouhých 0,3 sekundy.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Má smysl používat moderní přístupové technologie?

Jednoduše řečeno – ano.

Moderní funkce interkomových systémů do bytů přinášejí více výhod než jen pohodlí a zvýšení úrovně zabezpečení. Tyto systémy také poskytují správcům budov větší kontrolu a flexibilitu nad spravováním hovorů a přístupových oprávnění. Díky těmto cloudovým platformám pro správu  mohou správci rychle přidávat nebo odebírat rezidenty, měnit přístupová oprávnění a evidovat, kdo a kdy do budovy vstoupil.

Jedině moderní přístupová technologie vám umožní integrovat další bezpečnostní prvky, jako jsou například CCTV kamery a alarmy, do jednoho komplexního systému. Díky tomu získáte ucelenější bezpečnostní řešení a správci budov budou moci rychle reagovat na případné narušení bezpečnosti.

Na závěr

Na závěr lze říci, že moderní přístupové systémy představují nezbytnou součást rezidenčních projektů s více bytovými jednotkami. Interkomové systémy do bytů, mezi které patří například IP interkomy propojené s přístupovými čtečkami a vnitřními panely, poskytují rezidentům bezpečný a pohodlný způsob komunikace s návštěvníky a umožňují jim udělovat přístup do budovy. Přístup mobilem zase umožňuje rezidentům používat své mobilní telefony jako klíče, což dělá přístup bezpečnější a pohodlnější. Cloudové přístupové systémy poskytují správcům budov větší kontrolu a flexibilitu nad přístupovými oprávněními a mohou integrovat další bezpečnostní prvky do jednoho uceleného systému. A možná to nejdůležitější je, že moderní interkomové systémy do bytů zvyšují celkový komfort rezidentů a zpříjemňují bydlení v bytech.