Interkomové systémy do projektů rodinných domů

 

 Camilla Ashdow, 02. 06. 2023 | 6 min čtení

Na rezidenční projekty zaměřené na rodinné domy jsou kladeny odlišné požadavky než na bytové domy. Jak klientům nabídnout ten nejlepší interkomový systém pro rodinné domy?

V oblasti zabezpečení bytových domů hrají přístupové a interkomové systémy zásadní roli. Zároveň také poskytují majitelům bytů vyšší pohodlí. Projekty rodinných domů jsou často jednodušší a jsou tvořeny menším počtem zařízení než projekty s vyšším počtem bytů, nicméně někdy mohou vyžadovat řešení na míru, která odpovídají jedinečným potřebám a preferencím majitelů domů.

videotelefony pro byty

 

Podívejme se, co takový standardní projekt na rodinný dům vyžaduje, a jak společnost 2N integrovala prémiový přístupový systém do luxusní vily v Praze!

Jaká zařízení instalovat?

K zajištění spolehlivosti přístupových systémů v rodinných domech by integrátoři měli instalovat řadu zařízení navržených k ochraně a monitorování vstupních prostor. Mezi ně mohou patřit např:

  • Interkomy: Mnoho projektů s jedním rodinným domem si vystačí pouze s audio komunikací. Nicméně kombinace kamery, reproduktoru a mikrofonu u vstupních dveří nebo vstupní brány v podobě videointerkomu umožní majitelům domů sledovat návštěvníky a komunikovat s nimi, což přináší další úroveň zabezpečení a zvýšení pohodlí.
  • Přístupové čtečky: Nejedná se o nezbytnou součást systému zejména v případech, kdy má interkom zabudovaný u vchodu i čtečky ke kontrole přístupu. Přístupové čtečky se ovšem skvěle hodí k zabezpečování prostor, jako jsou tělocvičny, bazény a garáže (obvyklé v luxusních objektech).
  • Vnitřní panely: Jedná se o nezbytnou součást každého interkomového systému do bytů bez ohledu na jejich velikost. Projekty rodinných domů potřebují vnitřní panely, které uživatelům umožňují pohodlné otvírání dveří. Ty nejlepší z nich mají oceňovaný design a umožňují videohovory (v kombinaci s interkomem) i integraci s platformami domácí automatizace.

Požadavky koncových uživatelů (majitelů domů)

Majitelé rodinných domů mají specifické požadavky týkající se přístupových a interkomových systémů. Mezi běžná kritéria patří:

  • Zabezpečení: Je samozřejmé, že majitelé domů kladou důraz na bezpečnost svého majetku a rodinných příslušníků. Ti s obzvláště cennými nemovitostmi, kteří jsou ochotni utratit více prostředků za přístupový systém, vyhledávají pokročilá řešení, aby zabránili neoprávněnému vniknutí a monitorovali dění v okolí svých domů. To ale neznamená, že jednoduchý přístupový systém je to samé jako nezabezpečený vchod. Upřednostněte kvalitu zařízení bez ohledu na velikost projektu a vždy si vyberte dodavatele, který dodržuje všechny bezpečnostní normy a jehož prioritou je i kybernetická bezpečnost.
  • Praktičnost: Bezproblémová integrace a jednoduchost používání jsou základem. Majitelé domů mají zájem o přístupové systémy, které zajišťují bezproblémový vstup a zjednodušují každodenní rutinu. Může jít o bezklíčový vstup pomocí mobilního telefonu (více viz níže) a plná integrace se systémem domácí automatizace.
  • Přizpůsobitelnost: Majitelé rodinných domů mají odlišný životní styl a různé preference. Možnosti přizpůsobení, jako jsou například personalizovaná přístupová umožňují rezidentům přizpůsobit přístupové systémy jejich specifickým potřebám.

Jak nejlépe těmto požadavkům vyhovět? Upřednostněte přístupové systémy s moderními funkcemi, které jsou připraveny na budoucnost

Vývoj technologií přinesl do přístupových a interkomových systémů několik moderních funkcí, které mohou významně prospět projektům rodinných domů. Mezi tyto funkce patří:

Otevírání dveří mobilem: To nejlepší, co můžete poskytnout každému koncovému uživateli, bez ohledu na velikost projektu, je otevírání dveří mobilem. Lidé v dnešní době nevycházejí z domu bez svého telefonu, ale kolikrát se každému z nás stalo, že jsme si zapomněli klíče od domu? Ujistěte se, že používáte tu nejlepší technologii – Bluetooth – a nezapomeňte, že mobilní přístupový systém může být rychlý, spolehlivý a bezpečný, pokud jej vyberete správně.

Otevírání dveří na dálku: Další výhodou mobilní technologie je možnost otevírat dveře odkudkoli na světě. Používání kvalitní mobilní aplikace, která rezidentům dovoluje udělovat na dálku přístup oprávněným návštěvníkům (nebo jej naopak odepřít těm neznámým), komunikovat s kurýry a dohlížet na své domovy prostřednictvím přenosu z IP kamer a/nebo jejich interkomů, je vychytávka, kterou ocení skutečně každý. Nezapomeňte, že taková aplikace představuje dobrý doplněk klasickým vnitřním panelům umístěným uvnitř domácností, ale neměla by je nahrazovat.

Bezproblémová integrace se systémy domácí automatizace: Díky bezproblémové integraci se systémy domácí automatizace mohou majitelé domů používat své vnitřní panely nejen k ovládání přístupového systému, ale také k regulaci osvětlení, klimatizace a dalších chytrých zařízení v domácnosti prostřednictvím jednotné platformy. Velkou výhodou je také propojení jejich IP interkomu a/nebo přístupových čteček se stávajícími bezpečnostními systémy. Chcete-li mít jistotu, že nebudete při integraci nijak omezeni, vyberte si dodavatele, který spolupracuje s různými systémy třetích stran a jehož zařízení fungují na otevřených protokolech.

Mezi další funkce patří přizpůsobitelné dotykové displeje interkomu, použití vnitřních panelů ke streamování videopřenosů z až 16 IP kamer, které jsou nainstalovány po celém domě (v garáži, na dvoře) a zajišťují tak kompletní videodohled, nebo možnost mít k dispozici několik metod ověřování přístupových oprávnění. To je ideální, když očekáváte návštěvu nebo když k vám někdo dochází v pravidelnou dobu, například uklízečky nebo osoby venčící psy.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Jaké jsou rozdíly mezi interkomovými systémy do bytových a rodinných domů?

Jde o rozsáhlost a komplexnost: Ve velkých rezidenčních objektech se obvykle nachází větší počet bytových jednotek a rezidentů, což má za následek, že interkomové systémy do bytů jsou podstatně složitější. Jelikož se jedná o komplex s několika vstupy, společnými prostory a společným technickým zázemím, je takový systém podstatně rozsáhlejší. Naproti tomu projekty rodinných domů disponují přístupovým systémem, který je jednodušší a obvykle se zaměřuje na zabezpečení hlavního vchodu a vnějšího prostoru nemovitosti a v případě potřeby je k němu možné přidat další prvky přístupového systému jako doplněk.

Konfigurace a správa: V projektech rodinných domů je přístupový systém obvykle mnohem jednodušší, s menším počtem zařízení, a proto můžete konfiguraci obvykle provádět přímo v rozhraních jednotlivých zařízení. Zato ve velkých bytových komplexech doporučujeme přístupový systém konfigurovat a spravovat vzdáleně správcem nemovitosti. Mnohdy má správce portfolio několika různých komplexů s velkým počtem zařízení, z nichž každé je připojeno k vlastní síti, což znamená, že mu vyhovuje infrastruktura založená na cloudu. Nicméně i u těch nejmenších projektů lze nastavit takové věci, jako je cloudové volání prostřednictvím platforem ke vzdálené správě; záleží jen na vašich časových možnostech a na tom, jaké nároky má konkrétní projekt.

Přístupová oprávnění: Projekty s jedním rodinným domem mívají zpravidla omezený počet rezidentů, obvykle se jedná o nejužší rodinu a příležitostné hosty. Přístupová oprávnění se udělují především rodinným příslušníkům, důvěryhodným osobám a poskytovatelům služeb. Naproti tomu ve velkých bytových komplexech je třeba spravovat přístupová oprávnění pro různé skupiny rezidentů, včetně nájemníků, zaměstnanců a návštěvníků. Z tohoto důvodu je zapotřebí propracovanější systém udělování a odebírání přístupových oprávnění, spravování oprávnění návštěvníků a zajištění bezpečnosti společných prostor.

Správa a aktualizace systému: Velké bytové komplexy s větším počtem bytových jednotek a rezidentů si vyžadují pravidelnou údržbu, aktualizace a řešení případných problémů přístupového systému. To obvykle zajišťuje specializovaný servisní tým nebo dodavatel služeb. V projektech rodinných domů není nutné provádět údržbu a aktualizace systému tak často. Uživatelé se totiž příliš často nemění a nemění se ani přístupová oprávnění a nastavení hovorů. Navzdory tomu, nebo možná právě proto, doporučujeme, aby majitelé domů prováděli údržbu a aktualizace systému za pomoci profesionálního integrátora.

Může mít rodinný dům luxusní přístupový systém?

Ano, podívejte se, jak společnost 2N zřídila majiteli luxusního domu přístupový systém na zcela jiné úrovni.

Charakteristika projektu

Prémiový, udržitelný, chytrý. To jsou tři aspekty, na které si majitel luxusního rodinného domu v Praze při navrhování svého budoucího bydlení potrpěl a výsledek mluví sám za sebe. Nemovitost je totiž poháněna jedním z nejsofistikovanějších a nejmodernějších řešení chytré domácnosti na trhu: Loxone. To je zcela energeticky nezávislé a dokáže každý den uskutečnit obrovské množství úkolů, a to až 55 000. Aby tedy přístupový systém do tohoto moderního řešení zapadal, potřeboval majitel přístupový systém, který by odpovídal těmto futuristickým kritériím, dokázal spolupracovat s domovním systémem a spolehlivě zabezpečil cenné věci v nemovitosti.

Prémiový přístupový systém pro prémiový projekt

Za hlavní interkom v nemovitosti byl vybrán 2N® IP Style, a to z dobrého důvodu Je to špičkové zařízení, které odpovídá čisté estetice objektu a zároveň se může pochlubit těmi nejmodernějšími technologiemi.

2N® IP Style přináší majitelům rodinného domu veškerou rozhodovací kompetenci, kterou u vstupu do objektu budou potřebovat. Navíc díky čipu Artpec 7 od společnosti Axis, který disponuje silným výpočetním výkonem, a flexibilní povaze koncových IP zařízení, poskytuje zvýšenou úroveň zabezpečení. Jeho 5MPx kamera s WDR (Wide Dynamic Range) zajišťuje kvalitu obrazu ve Full HD rozlišení, což umožňuje snadnou identifikaci návštěvníků dokonce i ve tmě.

Interkom podporuje také nejmodernější přístupové metody. Především jde o přístup mobilem prostřednictvím technologie WaveKey, což je ta nejspolehlivější, nejbezpečnější a nejrychlejší technologie na světě pro otevírání dveří mobilem. Hostům a návštěvníkům může 2N® IP Style povolit přístup také pomocí QR kódů a majitelé tak mohou poskytnout časově omezený přístup osobám, kdykoli to potřebují.

Majitelé domů pochopitelně chtějí mít u vchodových dveří něco, co bude dobře vypadat. Naštěstí model 2N® IP Style získal dvě významná ocenění za design (iF Award a Red Dot Design Award). Kromě toho 10" dotykový LCD displej s okamžitou odezvou a plynulými animacemi ještě vylepšuje vzhled tohoto špičkového řešení.

Ucelené řešení nabízí maximální pohodlí

Zásadní je, že při návrhu a výrobě modelu 2N® IP Style byl dodržen závazek používat otevřené protokoly. To znamená, že jej lze integrovat se systémy třetích stran. V této nemovitosti je interkom integrován s kamerovým systémem, který dokáže před otevřením vstupní brány rozpoznat registrační značku, barvu a typ vozu. Tato funkce funguje jak pro majitelův automobil, tak pro vozy dalších osob, které nemovitost obvykle navštěvují. Ti dokonce ani nemusí vystoupit z auta, aby mohli vjet do brány, což je velkou předností začlenění tohoto druhu výkonného zařízení do projektů s jedním rodinným domem.

Interkom je také propojen s bezpečnostním systémem, který dodává společnost Jablotron. Poplašný systém se automaticky uvede do provozu, když rodina majitele není doma, a v noci automaticky monitoruje všechny prostory v domě, ve kterých nespí.

Abychom to shrnuli: i když většina projektů rodinných domů nemá tak vysoké nároky, jako ve výše uvedeném příkladě, neznamená to, že byste měli předem zavrhnout nabídku prémiových funkcí. Klíčovými požadavky majitelů domů jsou stále moderní vybavení, zabezpečení a komfort, a kromě toho majitelé domácností vyžadují zařízení, které je odolné a taky hezky vypadá. To vše můžete svým zákazníkům nabídnout, když si vyberete dodavatele přístupových systémů, který upřednostňuje otevřenou integraci, prémiová zařízení a funkce 21. století.