Zvyšte zabezpečení, neobětujte šířku pásma. Interkomy 2N s Axis Zipstream

 

 Camilla Ashdown, 01. 12. 2023 | 5 min čtení

Co je to Zipstream, jak vám může pomoci a které 2N IP interkomy ho podporují?

interkomy

 

Kamery IP interkomů jsou stále lepší a lepší a to z prostého důvodu. Vysoce kvalitní obraz z interkomových kamer s rozlišením Full HD představuje přínos pro zvýšení zabezpečení a jednoznačné ověření návštěvníků. 

S tím však přichází výzva: kvalitnější obraz vyžaduje vyšší nároky na šířku pásma a úložiště. Jak vyřešit tento problém? Pomůže Axis Zipstream, který 2N IP interkomy podporují.

Konkrétně Zipstream podporují 2N® IP Verso 2.0 a 2N® IP Style. Pojďme se blíže zaměřit na to, co to vlastně Zipstream je, jak funguje a co mohou IP interkomy, které jej podporují, nabídnout vysoce zabezpečeným komerčním projektům, které vyžadují kamerové streamy ve Full HD rozlišení.

 Co je Zipstream a kdo by ho mohl potřebovat?

Kancelářské budovy poměrně často vyžadují vysokou úroveň zabezpečení. Jedním ze způsobů, jak toho dosahují, je streamování a stahování nepřetržitých videopřenosů například za posledních 30 dní z bezpečnostních kamer a interkomů v rámci VMS. Proč? Kvůli efektivnějšímu ohlašování incidentů. Bezpečnostní manažeři se mohou k těmto záznamům vrátit v případě narušení bezpečnosti nebo jiného incidentu. 

Aby to však bylo co nejefektivnější, potřebují bezpečnostní pracovníci video ve Full HD rozlišení. Což v případě, že mají nainstalovány 2N IP interkomy a Axis IP kamery, není žádný problém. Co však problémem je, je to, že třicetidenní stream z více zařízení vyžaduje velké množství paměti, a to je finančně nákladné. 

Technologie Zipstream společnosti Axis inteligentně optimalizuje videostreamy tak, aby byly zachovány všechny důležité forenzní detaily, a zároveň snižuje nároky na šířku pásma a úložiště o více než 50 %. Stručně řečeno, komprimuje video, ale zachovává jeho kvalitu – a tím šetří peníze! 

Jak to funguje?

Technologie využívá tři klíčové inteligentní algoritmy: Dynamic ROI (Region of Interest), Dynamic GOP (Group of Pictures) a Dynamic FPS (Frames Per Second).

Dynamic ROI (Region of Interest):

  • Zipstream identifikuje a zaměřuje se na konkrétní oblasti záznamu, kde se nacházejí důležité detaily, jako jsou obličeje, tetování nebo třeba SPZ.
  • Tyto oblasti jsou komprimovány na mnohem nižší úrovni, což zajišťuje, že kritické forenzní informace zůstanou zachovány v plné kvalitě ve srovnání s méně kritickými oblastmi.

Dynamic GOP (Group of Pictures):

  • Zipstream dynamicky upravuje strukturu skupiny obrázků na základě obsahu videa.
  • Inteligentním výběrem, kdy zahrnout plné snímky (I-snímky) a kdy se spolehnout na prediktivní snímky (P-snímky), technologie optimalizuje kompresi a zároveň zachovává kvalitu videa.

Dynamic FPS (Frames Per Second):

  • Zipstream dynamicky přizpůsobuje frekvenci snímků podle pohybu ve videu.
  • Během úseků s vysokou mírou pohybu je zachována snímková frekvence, aby byly zachyceny všechny důležité detaily, zatímco během záběrů s nízkou mírou pohybu je snímková frekvence snížena, čímž se šetří šířka pásma a úložný prostor.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Kombinací těchto tří dynamických algoritmů zajišťuje technologie Axis Zipstream, že všechny relevantní forenzní informace budou identifikovány, zaznamenány a přeneseny v plném rozlišení a při optimální snímkové frekvenci. To vede k efektivnějšímu využívání zdrojů, takže uživatelé mohou těžit z prodloužené doby archivace, nižších nákladů na úložiště a minimálního využití šířky pásma. To vše bez ohrožení podstatných detailů zachycených kamerami IP interkomů.

Také tato technologie se ale vyvíjí. Původně se Zipstream vyznačoval tím, že identifikoval a uchovával oblasti forenzního zájmu. Nyní vyniká v rozlišování mezi zásadními a méně důležitými daty, díky čemuž je ještě efektivnější. 

Jednoduchým kliknutím mohou uživatelé upravit profil úložiště, aby dosáhli optimální úrovně komprimace technologií Zipstream pro ukládání videa bez ohledu na VMS. Každý upgrade technologie Zipstream je k dispozici prostřednictvím aktualizací firmwaru, což zajišťuje, že IP interkomy společnosti 2N, stejně jako integrované kamery společnosti Axis, konzistentně poskytují špičkový výkon s ohledem na nároky na šířku pásma a úložiště.

Vše, co musíte udělat pro jeho aktivaci, je vybrat si požadovanou úroveň Zipstream ve webovém rozhraní podporovaných 2N IP interkomů.  

Které IP interkomy společnosti 2N podporují Zipstream?  

2N® IP Style

2N® IP Style je interkom jako žádný jiný. Je vybaven 10" dotykovým displejem, který lze použít v komerčních projektech k zobrazování adresářů firem a důležitých oznámení. Podporuje také čtyři přístupové technologie: rychlý a spolehlivý přístup mobilem díky technologii WakeKey, RFID karty, PIN kódy a QR kódy, které představují skvělé jednorázové přístupová oprávnění pro návštěvníky.

Kamera je samozřejmě stejně výjimečná jako samotný interkom – možná ta nejlepší na trhu. Může se pochlubit křišťálově čistým barevným obrazem (i při slabém osvětlení) a schopností zpracovávat několik souběžných streamů ve Full HD rozlišení, 5 MPx čipem, superširokoúhlým objektivem a funkcí WDR. 

Také díky funkcím, jako je adaptivní Face Zooming, kamera interkomu 2N® IP Style vyčnívá nad konkurencí. Automaticky totiž rozpozná obličeje, přiblíží je a poskytne jasnější obraz osoby, která stojí za dveřmi.

2N® IP Verso 2.0

2N® IP Verso 2.0 představuje druhou generaci našeho nejprodávanějšího modulárního interkomu 2N® IP Verso. Zůstala mu jedinečná modulární konstrukce jeho předchůdce, což z něj činí flexibilní a zcela univerzální zařízení, které se hodí pro jakýkoli projekt. 

Je také vybaven špičkovou kamerou, která poskytuje kvalitní Full HD rozlišení a zachovává živé barvy – a to i v náročných světelných podmínkách. A na rozdíl od některých interkomových kamer, které přechází do nočního režimu už za soumraku, kamera interkomu 2N® IP Verso 2.0 přepíná do plně nočního režimu až za úplné tmy.

Navíc funkce WDR, kterou pohání výkonný procesor Axis ARTPEC-7 zabudovaný v interkomu, zajišťuje optimální vyvážení obrazu, i když je slunce za návštěvníkem. Zapomeňte na černé siluety, s kamerou interkomu 2N® IP Verso 2.0 je obraz vždy dokonale ostrý.

Zvyšte zabezpečení svého projektu bez kompromisů ohledně úložného prostoru nebo šířky pásma. Použijte interkomy 2N, které podporují technologii Axis Zipstream, a zajistěte si vysoce kvalitní obraz, efektivní hlášení incidentů a v neposlední řadě i lepší zabezpečení budov.