07.05.2020 Produkty

Jak ušetřit za RFID karty a klíčenky?

Víme, RFID karta není nijak drahá, ale kolik jich v projektu máte? A víte, co je lepší než malé náklady? Žádné náklady. Měli byste vědět, že k RFID kartám existuje alternativa.

Je to Bluetooth. V dnešním článku z rubriky Měli byste vědět se podíváme na projekty, ve kterých se vám vyplatí použít Bluetooth oproti RFID.

Bluetooth jako technologie pro kontrolu vstupu?
Pro jistotu si nejdřív připomeneme, jak Bluetooth pro kontrolu vstupu funguje. Stejně jako RFID čtečky, existují i čtečky s technologií Bluetooth. Místo RFID karty se uživatel identifikuje svým chytrým telefonem. Stačí mít nainstalovanou aplikaci a zapnutý Bluetooth. Dveře se otevřou a uživatel může vstoupit.

V čem je úspora?
Není potřeba kupovat hromadu RFID karet na začátku projektu. A ani postupně nemusíte karty dokupovat, když se lámou a ztrácí.  Chytrý mobilní telefon má dnes i postarší paní na úklid, takže i ta se může identifikovat a dostat dovnitř.

Není Bluetooth čtečka dražší?
Ano, zpravidla dražší je, ale už při 25 RFID kartách jsou většinou celkové náklady na RFID technologii vyšší. Jinými slovy, projekt do 25 karet – RFID levnější, projekt nad 25 karet – Bluetooth levnější. A nezapomeňte, žádné dodatečné náklady s dokupováním dalších karet.

Je to bezpečné?
Bezpečnost našich Bluetooth čteček je srovnatelná s aplikací pro internetové bankovnictví. Používáme Bluetooth v4 (BLE) a šifrovanou komunikaci mezi čtečkou a telefonem. Je prakticky nemožné přístupové údaje zneužít.

Co když někomu ukradnou telefon?
Na to se ptáte často. Většinou kontrujeme také otázkou. A co když někomu ukradnou RFID kartu? Čeho si uživatel pravděpodobně všimne dřív? Tipovali bychom telefon. U vchodových dveří můžete nastavit tzv. Tap-in-app režim. V tomto režimu musí uživatel svůj telefon před spojením s Bluetooth čtečkou odemknout. Většina uživatelů data ve svém telefonu chrání otiskem prstu, PIN kódem nebo gestem. Zloděj telefon neodemkne a nemůže se tak ani dostat do budovy. Navíc administrátor může ukradený mobilní telefon z přístupového systému snadno odebrat.

Co uživatelská přívětivost?
Uživatel přijde ke dveřím, vytáhne telefon a jediným zmáčknutím dveře otevře. A pokud je vám to málo, máme ještě jednu možnost. Stačí přijít ke čtečce a dotknout se jí. Ano, opravdu. Čtečka sama mobilní telefon v kapse nebo kabelce vyhledá a dveře otevře.

Má 2N řešení?
Ano! V průběhu celého čtení jsme vám ho pomalu odkrývali. Teď vám představíme samotné produkty. Bluetooth čtečka 2N® Access Unit Bluetooth je samostatná jednotka čistě pro kontrolu vstupu. Další možností je Bluetooth čtečka jako součást interkomu 2N® IP Verso. Mobilní aplikace 2N® Mobile Key je zdarma ke stažení na Google Play i App Store.

Nechcete nutit všechny k přechodu na Bluetooth?
I na to myslíme. Jsme připraveni na možnost, kdy část lidí používá k přístupu mobilní telefon s Bluetooth a část RFID karty. Pro zabezpečení prostor bez potřeby audio/video komunikace máme 2N® Access Unit Bluetooth & RFID. A stejně jako u samostatného Bluetooth nabízíme Bluetooth & RFID čtečku pro interkom 2N® IP Verso.

Ušetřete s Bluetooth technologií

Nemáte s Bluetooth zkušenosti a nejste si jistí, jak na to? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře. Brzy se vám ozveme zpět.

Ušetřit s Bluetooth